Ischias – vad kan man göra?

Ischias beskriver ett tillstånd med smärta, ilningar eller domningar från ländryggen ner i ett ben. Äkta ischias orsakas av ett diskbråck som trycker på nervrötter i ländryggen. Ischiasnerven som är kroppens tjockaste nerv bildas av nerver som löper ut från nedre delen av ryggraden, L4-S3, och går vidare ner via lårets baksida, knäveck, underben och foten.

Ischias vid diskbråck
Bilden visar smärtområdet vid ischias på grund av ett diskbråck.

Vid äkta ischias uppstår dessutom ofta en inflammation i området kring diskbråket. En svullen nervrot kan leda till smärta, minskad känsel samt försvagade muskler.


Falsk ischias – Piriformissyndrom

Ischias kan även uppstå utan att man har diskbråck. Ischiasnerven kommer då i kläm av andra orsaker. Det handlar då om falsk ischias.  Vid falsk ischias brukar besvären inte gå nedanför knävecket.  Besvären kommer ofta periodvis. Man kan vara bra en tid och sedan få tillbaka problemen.  Bakomliggande orsak kan vara snedbelastningar i kroppen, olika långa ben,  stillasittande jobb, eller skador i knä eller fot.

Piriformissyndrom beskriver besvär med värk och domningar i säte, baksidan låren och ned mot knät som tros uppstå på grund av att ischiasnerven tros komma i kläm när den passeras piriformismuskeln i sätet.

prififormis-ishiasnerv
Bilden visar hur ischiasnerven passerar genom flera muskler i sätet. Bland annat Piriformis och Obturator internus.

Piriformismuskeln är viktig för rörelse i underkroppen eftersom den stabiliserar höftleden samt hissarna och roterar låret bort från kroppen. Detta gör det möjligt för oss att gå, flytta vår vikt från en fot till en annan och samtidigt upprätthålla balansen.

Se film om Piriformissyndrom versus Ischias (på engelska):


När ska man söka hjälp vid ischias?

Kontakta din vårdcentral eller akuten om du har värk i ryggen och smärta och domningar ned i benet tillsammans med:

  • droppfot, där det är svårt att få med foten när du går,
  • eller känselbortfall i könsorgan eller ändtarmen,
  • eller har svårt att kontrollera din avföring måste du söka akut vård.

Du kan alltid ringa sjukvårdsupplysningen på tfn 1177.


Behandling av ischias

Eftersom ischias egentligen är ett symptom så är det orsakerna till besvären som ska behandlas.  Det betyder att man ska försöka minska trycket mot ischiasnerven.

Vid äkta ischias där ett diskbråck är bakomliggande orsaken bör man fokusera på att smärtlindra och öka rörelseförmågan i leden kring diskbråket.

En kombination av manuell terapi och träning hos fysioterapeut , naprapat eller kiropraktor är vanligt.  Syftet att minska smärta och återställa normal  funktion i den drabbade leden samt åstadkomma minskat ryck mot nervrötter.  Behandlingsmetoder som används är  McKenzie-metoden, bålstabilitetsträning, mobilisering,  akupunktur, triggerpunktsbehandling, tens och traktion.

Vanligtvis minskar besvären inom 2-6 veckor. Om besvären inte minskat eller om de till och med ökar så kan kirurgisk behandling bli aktuell.


Läs om traktionsbänk vid ischias


Egenbehandling vid falsk ischias – piriformissyndrom